Ook kleinere betalingsachterstanden worden een probleem

Vanaf 1 december worden de regels rond het BKR aangescherpt. Waar rood staan nu niet direct een probleem hoeft te zijn wanneer je minder dan 500 euro tekort komt, wordt de grens verlegd naar 250 euro. Dit moet ervoor zorgen dat de banken meer inzicht krijgen in het gedrag van de consumenten, om zo eerder een goede inschatting te kunnen maken of een consument de lening op tijd terug kan betalen, en of dit zonder problemen zal gaan gebeuren. De nadruk komt hierbij vooral te liggen op objectieve informatie, maar duidelijk is nu al dat de kleinere schulden ook een groot probleem kunnen gaan worden.

Op naar meer informatie en inzicht

Het doel is om meer informatie en inzicht te krijgen in het gedrag van de consumenten. Op dit moment heeft ongeveer 20% van de huishoudens een probleem met schulden die niet terugbetaald kunnen worden. Deze schulden zijn vaak begonnen met een bijzonder laag bedrag, maar dit is door de maanden heen gegroeid naar een schuld die problematisch geworden is. Het doel is om deze gevallen eerder te kunnen herkennen, zodat er eerder ingegrepen kan worden wanneer dit nodig is. Zo is het de bedoeling dat deze mensen geen geld kunnen lenen om de gaten dicht te stoppen, want dit zal door de rente alleen maar zorgen voor grotere problemen. Hoe beter het overzicht is, hoe makkelijker het zal worden om preventief in te grijpen.

Maar uiteraard zijn er ook tegenstanders van de voorstellen. Het aanscherpen van de grenzen waardoor de kleinere schulden ook ineens zichtbaar worden, is een manier die niet bij iedereen in goede aarde valt. Per ongeluk 250 euro rood komen te staan kan namelijk bijzonder snel gebeuren, zeker wanneer er verschillende rekeningen binnen een huishouden zijn. Wanneer dit binnen een paar dagen weer aangevuld is, is dit geen teken van een groot probleem binnen de economie van het huishouden. Er wordt dan ook benadrukt dat er vooral een gesprek moet blijven bestaan tussen de banken en de consumenten, zodat de juiste consumenten beschermd kunnen worden, zonder dat de rest hier de gevolgen van moet gaan dragen. In hoeverre dat exact haalbaar is, is overigens nog maar de vraag. De noteringen bij instanties zoals het BKR zouden dan sneller verwijderd moeten kunnen worden, of er moeten uitvoerige aantekeningen gemaakt worden bij de vermeldingen die de verschillende consumenten kunnen hebben.