Hoe wordt de rente berekend?

Wanneer je op zoek bent naar een lening of een krediet, dan zijn de maandlasten een element die een grote rol spelen. Het is immers wel de bedoeling dat de schuld ook afbetaald kan worden. Hoe de aflossingen berekend worden, dat weten de meeste mensen wel. Deel het volledige bedrag over het aantal aflossingsperiodes en je hebt de maandelijkse aflossing direct al te pakken bij een standaard lening. Bij een krediet los je alleen af op het bedrag dat je gebruikt hebt. Maar hoe zit het dan precies met de rente? Dat is immers ook een groot bedrag per maand, zeker in het begin.

Het draait om de restschuld

Wanneer je een lening afsluit, ga je een schuld aan voor het volledige bedrag van de lening. Het wordt overgeboekt naar jouw account, en vervolgens begint de rente al direct te lopen. Deze wordt berekend over de volledige openstaande schuld. In het begin wordt de rente dus berekend over de volledige lening, omdat er nog geen aflossingen gedaan zijn. Op het moment dat je wel begint met aflossen, zal het bedrag aan rente steeds lager worden, omdat de openstaande restschuld ook steeds lager wordt. Het gevolg: Een standaard lening is in het begin altijd duurder dan aan het einde van de looptijd.

Dit is tevens een goede reden om het aflossingsvrije gedeelte van een lening niet te lang te maken. Hoe langer deze periode is, hoe langer je het maximale bedrag zal moeten betalen aan rente, en dat maakt het geld in de meeste gevallen onnodig duur.
En bij een krediet?

Bij een krediet wordt de rente ook berekend over de openstaande schuld. Hier wordt echter een veel langere berekening gemaakt, omdat je midden in de maand nog geld op kunt nemen, of terug kunt storten. Er wordt dus gerekend vanaf de verschillende momenten waarop er een verandering is in de hoogte van de schuld. Dit is precies waarom veel mensen de boot ingaan met een doorlopend krediet. Wanneer je geld op blijft nemen en niet regelmatig geld aflost, wordt de openstaande schuld op een gegeven moment zo hoog dat het nagenoeg onmogelijk zal blijken om het bedrag terug te betalen. De rentekosten per maand zijn zo hoog dat al het geld daar al heen zal moeten om het bedrag te kunnen dekken. Ga je een lopend krediet aan, maak dan een overzicht en heb de discipline om op tijd aflossingen te doen. Kun je dit niet, dan is een persoonlijke lening een stuk interessanter voor jou.